Kako prilikom kupovine pravilno odabrati tepih?
Dnevna soba, Spavaća soba

Kako prilikom kupovine pravilno odabrati tepih?

Pravilan odabir tepiha vrlo često može predstavljati veliki izazov, osim ukoliko ste namjenski krenuli u prodavnicu kupiti “baš taj” koji vam se najviše dopada. Prilikom kupovine tepiha, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko faktora koji će, ne samo vama, već i vašim ukućanima kao i gostima pružiti topao, domaćinski i ugodan ambijent. Prilikom izbora tepiha, vodite računa o tome da pravilno izaberete sastav tepiha koji će odgovarati vama i vašim ukućanima u istoj mjeri kao i vašim kućnim ljubimcima. 

Odabir tepiha prema namjeni

Tepih je tu da oživi prostoriju, priguši buku i učini vaš prostor komfornijim za boravak. Pored estetske uloge uljepšavanja prostora, tepih ima i sanitarnu ulogu prikupljanja prašine, prljavštine i drugih nečistoća koje se mogu slobodno kretati po podd (bilo da se radi o pločicama, laminatu ili parketu). U skladu sa prostorom u kojem će se nalaziti, kao i sa namjenom – pažljivo birajte sastav vašeg novog tepiha. Sastav tepiha pomaže vam da on ostane što svježiji u prostoru, što izdržljiviji u skladu sa namjenom i da što duže traje u skladu sa kvalitetom.

Odabir tepiha prema kvalitetu izrade

Veliki tepih ili mali tepih? Okrugli tepih ili kockasti tepih? Podloga tepiha od pjene, gume ili vlakana? Plemenski, geometrijski ili tradicionalni dizajn? Crna, bijela, smeđa ili zelena boja? – su većinom pitanja koja postavljate sami sebi prilikom kupovine tepiha. Međutim, kako razmišljamo o većini sporednih stvari, zapravo zapostavljamo one najbitnije – a to su gustoća tepiha, vrsta vlakana od kojih je izrađen tepih, kroj i vrsta poda tepiha te kvalitet pilea (vidljive površine tepiha koja se sastoji od vlakana).

Stoga, prilikom kupovine tepiha pažnju posvetite na mjesto na kojem će se nalaziti i koja će mu biti namjena, potom dobro obratite pažnju na veličinu i oblik kako bi se tepih ne samo funkcionalno, već i estetski uklapao u vaše zamisli. A na posljetku, birajte boju, dezen, kvalitet veza i poda tepiha, kao i samu gustoću i kvalitet vlakana pilea za što komforniji boravak i što dugotrajniji vijek trajanja vašeg tepiha.

Idealno ambijentalno okruženje za testiranje

Prilikom odabira tepiha, obratite pažnju na njegovo uklapanje u ambiijent i sam prostor u kojem će se nalaziti. Pravilnim odabirom postići ćete harmoniju u prostoru koja će vam pomoći da tu provedete nezaboravne trenutke, a nepravilnim izborom tepiha možete narušiti harmoniju prostora prilikom čega ćete vjerovatno u skorije vrijeme htjeti kupiti novi tepih i osvježiti prostor. Kako biste izbjegli ove poteškoće koje vas mogu zadesiti u periodu nakon kupovine tepiha, donosimo vam savjet zlata vrijedan – slikajte prostor prije polaska u kupovinu iz različitih uglova, a potom u prodavnici slikajte tepih i pomoću besplatnih 3D aplikacija (AR / Augumented Reality) doživite kako se vaš potencijalni tepih uklapa u prostoriju. Zapravo, ovakav pristup kupovini vam može pružiti jednu potpuno novu percepciju kupovine, u kojoj ne treba da zamišljate, već treba da doživite i spoznate izgled ambijenta nakon kupovine željenog tepiha.

Pravilno održavanje tepiha

Uz sve savjete i čari pravilnog izbora tepiha prilikom kupovine, ne smijemo izostaviti temu čišćenja, pranja i održavanja tepiha. Tepisi ravnog tkanja i manje gustoće se lakše održavaju od tepiha veće gustoće i kompleksnijeg tkanja. Namjena tepiha, o kojoj smo prethodno govorili može vam riješiti mnoge nedoumice kada je riječ o čišćenju i održavanju tepiha. Gdje će tepih stajati (kuhinja, dnevna soba, radna soba ili dječija soba, hodnjik i sl.), koliko će biti korišten (trpezarija – srednji nivo korištenja, dnevni boravak – visok nivo korištenja, dječija soba – visok nivo korištenja ili neki vanjski prostor sa niskim nivoom korištenja) te uticaj vanjskih i drugih faktora na čistoću, kvalitet i očuvanost tepiha (vlažnost, prašina, kvalitet sastava itd.) mogu vam pomoći da kvalitetno i pravilno izaberete tepih prema svojim realnim potrebama.

English Home ima idealnu ponudu za vas!

Mi u English Home centrima izuzetno veliku pažnju posvećujemo podizanju kupovne svijesti naših kupaca kako bi što lakše, efikasnije i sa zadovoljstvom izabrali tepih ili prostirku koja će im u dubućnosti donijeti radost, sreću i izmamiti osmijeh na lice. U ponudi imamo izuzetno kvalitetne tepihe i prostirke različitih veličina, sastava i namjene, koji mogu kako estetski, tako i funkcionalno uljepšati vaš prostor i učiniti vam boravak ugodnijim i radosnijim.

Pogledajte našu ponudu tepiha i prostirki na web shopu ili nas posjetite u vama najbližem centru u Sarajevu i Tuzli.