Prikaži sve 5 rezultate

Show sidebar
Posuđe za pećnicu

Kategorija – Posuđe za pećnicu

Posuđe za pećnicu

Posuđe za pećnicu potreba je svakog doma. Spremnici izrađeni od različitih materijala kreirani su za različite zadatke i nude brojne prednosti. Među posuđem koje pruža korisno kuhanje i elegantnu prezentaciju, možete imati najprikladnije opcije za svoje kuhinjske navike, očekivanja i obroke u vašoj kuhinji, a uz njih ćete, zasigurno, olakšati svoj posao dok spremate svoja jela u pećnici.

Šta je posuđe za pećnicu?

Posude koje mogu biti korištene u pećnici, otporne su na toplinu i mogu se koristiti za kuhanje i posluživanje nazivaju se posuđe za pećnicu. Tacne koje koje se mogu postaviti izravno na police pećnica i manje posude koje se mogu postaviti na žice mogu se obrojati u posuđe za pećnicu. To su posude u kojima ćete jednostavno spremiti peciva, lepinje i sočna jela, a u njima ćete, osim kuhanja, moći i podgrijavati i posluživati hranu. Među posuđem za pećnicu su lijevane tave i lonci, koji su posljednjih godina stekli popularnost. Zahvaljujući posebnom dizajnu ručke, ove posude s polopcima mogu se koristiti i u pećnici. Iako su proizvodi dizajnirani za pećnicu obično bez poklopca, dostupni su i modeli s poklopcem.

Koje posude idu u pećnicu?

Posude koje mogu ići u pećnicu su obično napravljene od stakla, porculana, metala, keramike, lijevanog željeza, silicija ili jednostavno od gline. Svaki dio posuđa mora biti pogodan za kontakt s toplotom, pa zbog toga topljivi materijali poput plastike nisu uključeni niti u jedan dio ovakvog posuđe. Stakleno posuđe otporno na toplinu deblje je od običnog staklenog posuđa, pa ako u pećnicu stavite posudu koja nije prigladna za zagrijavanje, lako se može desiti da ona napukne ili pukne u potpounosti. Stoga je izuzetno važno da prilikom pečenja koristite posude prikladne za kontakt sa toplotom u pećnici.

Za šta se koristi posuđe za pećnicu?

•  Ovo posuđe, kako i sam naziv kaže, koristi se za kuhanje u pećnici;

•  Elegantne posude, pored kuhanja, omogućit će vam da i poslužite hranu, uz mogućnost da sačuvate sav njen okus;

•  Neki proizvodu su prilagođeni i za korištenje u mikrovalnoj pećnici;

•  Mnoge od posuda su, uz kontakt sa toplotom, prilagođene i za kontakt sa hladnoćom, pa u njima možete spremati hranu u zamrzivače;

•  Posude od lijevanog željeza ili stakla možete, osim u pećnici, koristiti i za spremanje hrane na plati;

•  Zbog svog širokog dizajna, stakleno posuđe može poslužiti za spremanje hrane koju je potrebno miješati tokom procesa kuhanja.

Vrste posuda za pećnice

Proizvodi koji bez problema podnose visoke temperature mogu svojim različlitim svojstvima utjecati na okus i konzistenciju hrane. Svaka kuhinja, stoga, treba imati stakleno, porculansko, metalno i keramičko posuđe, za spremanje različitih vrsta hrane. Također, dimenzije su veoma važne kako bi bile zadovoljene sve potrebe, stoga English Home ponuda nudi različite vrste posuda razvrstane prema veličinama, materijalima, oblicima, sa ili bez poklopca…

Koju posudu za pećnicu koristiti za koju hranu?

•  Dno lonaca od lijevanog željeza obično je udubljeno, pa su pogodni za sočnije kuhanje mesa;

•  Metalni spremnici su najbolji provodnici topline, pa su prigodni za hranu koju je potrebno kuhati na vrlo visokim temperaturama i za kratko vrijeme;

•  Silikonske čašiće osiguravaju da peciva izađu bez lijepljenja, stoga je recimo silikonski kalup idealan za torte;

•  U staklenim posudama treba kuhati hranu koja slabije provodi toplinu i kojoj treba vremena da se skuha;

•  Keramičke posude su vrlo slične staklenim i preporučuju se za duga kuhanja jela od mesa.

Kako koristiti posuđe za pećnicu?

Posuđe za pećnicu treba očistiti nakon svake upotrebe i ne smijete ostavljati nikakve tragove na njemu.

Ako recimo pripremate jelo od tijesta, tijesto možete ostaviti neko vrijeme u posudi za pečenje, kako bi ono nadošlo, ali prije toga nauljite svaki dio posude i poslije procesa dizanja tijesta možete posudu i hranu staviti u pećnicu na pečenje.

Nivo kuhanja hrane stavljene u pećnicu varira u zavisnosti od jela, pa ako nešto kuhate zaista dugo, svoje ruke sačuvat ćete od opekotina ukoliko posuđe iz pećnice budete vadili uz pomoć kuhinjske krpe.

Šta treba uzeti u obzir prilikom korištenja posuđa za pećnicu?

Budući da pećnica omogućava kuhanje na visokom temperaturama, potrudite se da posude budu dobro nauljene iznutra kako se hrana ne bi zalijepila. Za pripremu tijesta ili peciva možete koristiti i papir za pečenje.

Svakako posuđe držite platnenom ili silikonskom rukavicom prilikom vađenja iz pećnice, kako biste sačuvali ruke od opekotina;

U zavisnosti od modela, vaše posude mogu biti bez poklopca.

Kako očistiti posuđe za pećnicu?

Ako koristite keramičko, stakleno ili porculansko posuđe za pećnicu, očistit ćete ga uz pomoć uobičajene tekućine za pranje posuđa, bilo da ga perete ručno ili u perilici za posuđe. No, ukoliko kuhate u neglaziranoj, glinenoj posudi ili aluminijskoj posudi, očistite je ručno, a to je slučaj i sa metalnim posudama koje nisu jako otporne na ogrebotina, pa prljavštinu treba očistiti bez struganja.

Najbolja metoda jeste da stavite vodu u posuđe, po mogućnosti toplu, pustite neko vrijeme, a zatim je očistite standardnom spužvom za suđe.

English Home posuđe za pećnicu

Cijene posuđa za pećnicu variraju ovisno o materijalu od kojeg su posude izrađene, jesu li glazirane ili neglazirane, veličini i uzorku lonca. Možete pronaći proizvode koje želite u veličini koja vam je potrebna za kuhanje i u uzorcima koji će dodati boju vašim prezentacijama u English Homeu. Svojim prezentacijama možete stvoriti eleganciju odabirom zdjela, tanjira, vilica, noževa i žlica koje ćete koristiti dok servirate hranu koja izlazi iz pećnice, u skladu s posudom iz pećnice. Pribor za pečenje idealan je dar za dom, može se odabrati kao poklon za kućne posjete. Proizvode koje želite možete naručiti iz široke kolekcije English Home posuđa, kako za sebe tako i za svoje najmilije.

U English Home kategoriji kuhinja možete pronaći proizvode i iz kategorija : čaše, bokali, dodaci za kuhinju, kuhinjski dodaci, daske za rezanje, kuhinjske krpe, podmetači i stolnjaci, posude za odlaganje, kuhinjske pregače, kutije za hljeb, pladnjevi i posude, tanjiri, zdjele i posude, desertni tanjiri, poslužavnici, posuđe, tave, posude za pečenje, setovi za ručavanje, setovi za kafu, setovi za čaj, šoljice, čajnici, kalupi za torte.