Prikaz 1–18 od 36 rezultata

Show sidebar

Luna Aluminum tava 26 cm

Original price was: 129,95 KM.Current price is: 97,50 KM.

Luna Aluminum tava 26 cm

Original price was: 129,95 KM.Current price is: 97,50 KM.

Luna Aluminum tava 24 cm

Original price was: 129,95 KM.Current price is: 97,50 KM.

Luna Aluminum tava 24 cm

Original price was: 129,95 KM.Current price is: 97,50 KM.

Aluminum tava 26 cm

Original price was: 129,95 KM.Current price is: 97,50 KM.

Luna Aluminum tava 28 cm

Original price was: 79,95 KM.Current price is: 59,95 KM.

Luna Aluminum tava 26 cm

Original price was: 79,95 KM.Current price is: 59,95 KM.

Luna Aluminum tava 28 cm

Original price was: 79,95 KM.Current price is: 59,95 KM.

Luna Aluminum tava 24 cm

Original price was: 69,95 KM.Current price is: 52,50 KM.

Carnival Time šerpa 16 cm

Original price was: 59,95 KM.Current price is: 44,95 KM.

Carnival Flower šerpa 20 cm

Original price was: 89,95 KM.Current price is: 67,50 KM.

Prime Expert omplet tava 20 cm

Original price was: 39,95 KM.Current price is: 29,95 KM.

Sartagi emajl šerpa 22 cm

Original price was: 59,95 KM.Current price is: 44,95 KM.

Charm Aluminum omlet tava 18 cm

Original price was: 49,95 KM.Current price is: 37,50 KM.

Aluminum omlet tava 18 cm

Original price was: 29,95 KM.Current price is: 22,50 KM.

Prime Aluminum tava 26 cm

Original price was: 69,95 KM.Current price is: 52,50 KM.

Rio Aluminum šerpa sa poklopcem 20 cm

Original price was: 79,95 KM.Current price is: 59,95 KM.

Rio Aluminum šerpa sa poklopcem 20 cm

Original price was: 79,95 KM.Current price is: 59,95 KM.
Tave

Kategorija – Tave

Tave

Ogroman broj tava koje danas postoje jedan su od najvećih pomagača svakom kuharu. Nose različite nazive, u zavisnosti od načina na koji se koriste i materijala od kojih su proizvedene, ali sve su one važan dio kuhinjskog posuđa. Modeli tava koje se nalaze u gotovo svakoj kuhinji su najčešće one za palačinke, rižu, omlet, meso, pržena jela i još mnogo toga. A njihova velika prednost jeste i lakoća čišćenja nakon upotrebe.

Kvalitetni modeli tava

Jedan od najčešćih modela, koji se godinama koristi i ne izlazi iz mode su svakako teflonske tave. Ovaj model, koji pokazuje visoke performanse za svoju cijenu, često preferiraju mnogi kupci jer je otporan na toplotu, a hrana koju pravite u ovakvim tavama neće se lijepiti za nju. Nazivaju se ovim imenom jer im je cijela unutrašnjost prekrivena supstancom koja se zove teflon. Teflonske tave, koje se iznimno lako čiste, također se odlikuju i svojstvima nehrđajućeg čelika, ali su vrlo osjetljive na ogrebotine, pa prilikom kuhanja u njima preporučuje se korištenje drvenog ili silikonskog pribora. Njihova mana jeste to što su praktično neupotrebljive ukoliko su izgrebane, jer je takva teflonska tava opasna po zdravlje. Ipak, teflonske tave ukoliko pazite na rukovanje pružit će vam maksimalnu praktičnost i brzinu u kuhinji.

Granitne i željezne tave

U posljednje vrijeme postaju popularne i tave napravljene od granita. Granit, koji je vrlo izdržljiv prirodni materijal, nudi značajne prednosti u proizvodnji tava. Oni koji se žele riješiti starijih modela tava i obnoviti kuhinjsko posuđe, obično se odlučuju za tave od granita, jer su vrlo slične teflonskim tavama. Riječ je o materijalu na koji se hrana neće lijepiti, koji je otporan na toplotu, te u kojem ćete moći brzo skuhati svaku hranu koju želite. Njihova prednost je i u tome što jako dobro apsorbuju toplotu i raspoređuju je po cijeloj površini tave, zbog čega se jela kuhaju mnogo brže. Također, ove tave se neće tako lako izgrebati ili istrošiti.

Još jedna vrsta tava koja privlači pažnju jesu tave od lijevanog željeza. Ovi modeli, koji polako postaju nezaobilazni u kuhinjama, kako im samo ime kaže, proizvode se od lijevanog željeza i njihova najveća prednost su otpornost na visoke temperature i mogućnost da se toplota ravnomjerno raspoređuje na svako područje tave. Obroci kuhani u takvim uslovima postaju mnogo ukusniji, a posebno su ovakve tave povoljne ukoliko kuhate jela od mesa. Ipak, ne preporučuje se da ovakve tave perete u perilici za posuđe, jer su teške i osjetljive u usporedbi s drugim modelima. No, za razliku od teflonskih tava, ukoliko ovakvu jednu tavu izgrebete, možete je sigurno nastaviti koristiti, a hranu koja se zalijepila možete očistiti mekom spužvom.

Posljednja, ali ne i manje važna vrsta popularnih tava su wok modeli tava, koji zauzimaju posebno mjesto u kuhinjama. Ove tave stigle su s Dalekog Istoka i proširile se po cijelom svijetu. Baza tave je uska, stranice su široke, što mogućava da kuhanje, prženje i dimljenje postanu jednostavni postupci, jer se vaša hrana i masnoće neće moći prosuti lako, čak ni pri jakoj vatri. Uz wok tave, vrijedi spomenuti i one modele s titanijskim premazom. Riječ je o materijalu koji je neljepljiv poput teflona i izdržljiv poput čelika, a izuzetno kompatibilan s ljudskim zdravljem.

Šta treba uzeti u obzir pri kupovini tave?

Prilikom odabira tave za svoju kuhinju, trebali biste napraviti izbor procjenjujući karakteristike vrste koju želite koristiti. No, za sve modele je važno da su presvučeni prirodnim materijalom i da ne sadrže hemijske materijale. Na taj način sigurni ste da ćete za vašu porodicu i goste spremati zdrave obroke. Sposobnost pojedinih modela da ravnomjerno raspoređuju toplotu je svakako važna karakteristika na koju trebate obratiti pažnju, jer će vam ona uštedjeti mnogo vremena i energija, a vaša jela ćete moći spremati praktično i brzo.

Konačno, treba uzeti u obzir i svojstva lakog čišćenja i neljepljivosti.

Kako očistiti zagorjelu tavu?

Kako živimo u posebno užurbanom vremenu, svima se može dogoditi da zaboravimo jednostavno na vrijeme i da nam tava ostane na peći duže nego bi trebala. U tom slučaju dolazi do zagorijevanja tave, no postoji nekoliko sjajnih savjeta koji će vam pomoći da takvu tavu očistite lako:

•  Zagorjelu tavu do pola napunite vodom i u nju ulijte čašu bijelog octa. Pustite da prokuha na srednjoj vatri, a kada voda zavrije maknite tavu sa peći i prelijte kipućom vodom. Zatim dodajte 2 kašičice sode bikarbone i temeljito istrljajte svoju tavu mekom spužvom. Na taj način dobit ćete proizvod koji će se sijati kao da ste ga tek kupili;

•  U zagorjelu tavu stavite deterdžent i vodu, te tu smjesu kuhajte na peći 15-20 minuta. Kada primijetite da su se naslage počele skidati, skinite tavu sa peći i očistite mekom spužvom, a isti postupak možete primijeniti i za zagorjele lonce;

•  Neke zagorjele posude možda će biti teže očistiti nego inače. Ako raniji postupci nisu dovoljni, u tavu dodajte odmaščivać i vodu. Preporučljivo je da tu smjesu kuhate u tavi 5-10 minuta, a zatim tavu dobro isperite deterdžentom za suđe i mekom spužvom;

•  Osim iznutra, vaše tave mogu zagorjeti i izvana, pa kada čistite unutrašnjost, vanjske dijelove pospite sodom bikarbonom. Najbolje je da sodu bikarbonu pospete po spužvici i na nju dodate malo limunovog soka, a zatim takvom spužvom dobro istrljajte zamrljana mjesta;

English Home tave

U svakom slučaju, ukoliko ste se odlučili za kupovinu nove tave, koja će vam sigurno sjajno služiti u kuhinji ili jednostavno tražite tavu kao dobar poklon, English Home ponuda je odlična prilika za vas. Sve svoje potrebe zadovoljit ćete uz pristupačne cijene, a uz tave ćete pronaći i brojne druge proizvode kuhinjskog posuđa.

U English Home kategoriji kuhinja možete pronaći proizvode i iz kategorija : čaše, bokali, dodaci za kuhinju, kuhinjski dodaci, daske za rezanje, kuhinjske krpe, podmetači i stolnjaci, posude za odlaganje, kuhinjske pregače, kutije za hljeb, pladnjevi i posude, tanjiri, zdjele i posude, desertni tanjiri, poslužavnici, posuđe, tave, posude za pečenje, setovi za ručavanje, setovi za kafu, setovi za čaj, šoljice, čajnici, kalupi za torte.