Prikaz 1–18 od 174 rezultata

Show sidebar
Dnevna soba

Kategorija – Dnevna soba

Dnevna soba / Dnevni boravak

Dnevna soba ili dnevni boravak je jedno od najtraženijih mjesta u uređenju doma. Zato što je dnevni boravak prostor koji se najviše koristi za ugošćavanje gostiju i druženje sa porodicom. Kada je to slučaj, treba pažljivo odabrati proizvode za dekoraciju dnevne sobe i stvoriti pozitivnu atmosferu sa ovim proizvodima. Energija okoline u kojoj se nalazite reflektuje se direktno na vas. U ovom trenutku, odražavanje vlastitog stila i uređenje dnevne sobe po vašem ukusu može vas učiniti sretnijim.

Najbolji proizvodi za dnevni boravak

Asortiman za dnevni boravak se proizvodi za različite namjene i mijenja atmosferu samog salona. Stoga ga treba pažljivo odabrati i pažljivo postaviti. Prije ovog izbora, pobliže upoznavanje sa salonskim proizvodima pomoći će vam prilikom ukrašavanja.

Budući da je namještaj dio stila dnevne sobe, treba ga odabrati u skladu sa stilom koji želite stvoriti. Ovi predmeti mogu biti drveni, kao i izrađeni od različitih materijala kao što su metal ili mesing. Odabir namještaja od materijala prikladnih za stil dnevnog boravka osigurava uspješnije uređenje. Konzola se može odabrati dugačka i široka ili kratka i uska, ovisno o veličini prostorije. Zidna ogledala se mogu koristiti sa konzolom za širi pogled na prostoriju.

Stol i stolice treba odabrati proporcionalno glavnom namještaju. Ako je stol za ručavanje u dnevnoj sobi, prednost se daje trpezarijskom stolu koji je prenosiv i samim tim korisniji. Tepisi su prvi komadi koji nam padaju na pamet za dekoraciju podova u dnevnim sobama. Izborom između tepiha proizvedenih u brojnim dezenima, možete odabrati jedan po svom ukusu i stilu koji je zastupljen u dnevnom boravku. Među modelima tepiha dostupni su somot, juta, ženil, tkani, mašinski, žakard, plišani tepisi. Tepisi od pamuka, obostrani ili jutani izgledaju vrlo elegantno na podu dnevne sobe i pružaju toplinu.

Budući da zavjesa za dnevni boravak direktno utiče na dekoraciju, treba je odabrati u pravoj boji i modelu. Stolnjak se može odabrati kao poliester, vinil, okrugli, pleteni ili kao čipkasti. Osim toga, podmetač koji možete koristiti prilikom večere može obojiti vaš stol. Stolnjak čini da sto izgleda elegantnije. Jastuk vam omogućava da stvorite intimnije okruženje. Boje jastuka, svaka ljepša od druge, daju vitalnost dnevnoj sobi. U zavisnosti od vaših preferencija, jastuke možete birati prema sastavu kao plišane, tapiserija, dvostrani, štampani, somotski ili tkani.

Šal za sjedenje se može koristiti za toplije okruženje u zimskim danima. Lako se prilagođava svakom stilu zahvaljujući prugastim, šarenim, cvjetnim modelima i različitim bojama. Pouf ili tabure je višenamjenski predmet koji se postavlja na bočne strane sofe ili na dno stolića. Možda želite da protegnete stopala dok čitate knjigu ili gledate TV. U ovom slučaju potpora se pruža stavljanjem taburea ispod stopala.

Na šta treba obratiti pažnju pri odabiru proizvoda za dnevni boravak?

Bilo bi mudrije prvo odabrati predmete koji zauzimaju najviše prostora u dnevnoj sobi. Ako prvo odaberete veliki namještaj, lakše ćete uklopiti manje komade. Na primjer, ako je glavni namještaj ukrašen mesinganim i zlatnim detaljima, mali stolići se mogu odabrati tako da odgovaraju glavnom namještaju. Prilikom odabira zavjesa, izbor treba napraviti uzimajući u obzir opću atmosferu dnevne sobe. Zavjese se mogu birati između modela roletna, tila, pozadinskih, zebre, žaluzine ili zavjesa na žici. Ovdje treba napomenuti da je zavjesa komplementarna.

Ono što treba uzeti u obzir pri odabiru tepiha je da tepih ne uzrokuje nekompatibilnost tekstila. Tepih, koji se obično bira u kontrastnim bojama s podom, odvlači pod od hladnog izgleda. Postavljanje bež tepiha na pod od tamnog kesten parketa stvara lijep kontrast. Ako imate prostranu i prozračnu dnevnu sobu, možete biti slobodniji u odabiru boja. Prostor koji ne može imati koristi od dnevne svjetlosti treba pažljivije urediti u smislu osvjetljenja. U ovom slučaju, možete imati koristi od podnih lampi i spotova. Osim toga, odabrani salonski proizvodi trebaju biti svjetlije boje. Predmeti u svijetlim tonovima dat će prostraniji izgled. U suprotnom, vaša dnevna soba može biti prigušena i mračna.

Iako su izabrani proizvodi odabrani prema vašem ukusu, treba voditi računa o tome da su proizvodi udobni i praktični. Korisne stvari se uvijek više sviđaju. Ako se pobrinete za ovaj korak, vaša dnevna soba će postati ugodniji životni prostor.

Savjeti za uređenje dnevnog boravka

Dnevna soba predstavlja prostor u kome provodite najviše vremena. Stoga, obraćanje pažnje na neke trikove tokom ukrašavanja omogućava vam da imate korisniju dnevnu sobu. Prije nego što počnete sa ukrašavanjem, trebali biste odrediti tonove dnevne sobe iz snova. Uvijek je lakše odabrati artikle u skladu sa utvrđenom skalom boja. Glavni elementi dnevne sobe su namještaj, a glavni dijelovi namještaja su fotelje. Prilikom odabira sjedala treba uzeti u obzir veličinu prostora. Jer ako veličina namještaja nije prikladna za dnevnu sobu, prostor može biti prevelik ili premal.

Ovakva situacija stvara zagušljivu atmosferu u sali. Tepisi mogu biti odabrani za stvaranje toplog ambijenta jer čine prostor toplijim. Ako se tepisi različitih tekstura odaberu tako da odgovaraju namještaju, može se postići prekrasan sklad. Za prostrani dnevni boravak treba koristiti nježne boje. Ovi svijetli tonovi stvaraju svjetlije okruženje. Osim toga, odabrane boje za dnevnu sobu kompatibilne su sa stropom i namještajem, što vam omogućava stvaranje elegantnijeg osjećaja u prostoru.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir pri uređenju dnevne sobe je izbor bočnog namještaja. Bočni namještaj je namještaj koji nadopunjuje glavni namještaj, kao što su stolić za kafu ili nesting stolić. Kada ih birate, možete napraviti izbor prema boji. Odabirom bočnog namještaja svijetlih boja za usku dnevnu sobu, dnevni boravak će izgledati šire. Ako je dnevni boravak uređen za veliku sobu, možete odabrati namještaj od tamnog drveta.

Zavjese, koje su od velike važnosti za uređenje dnevne sobe, možete pronaći u English Home koji nudi široku paletu boja i tekstura. Iako je teško izabrati između hiljadu i jedne opcije, odabir zavjesa je jedan od osnovnih koraka ukrašavanja dnevne sobe. Prilikom odabira zavjesa treba voditi računa o tome da boja, model i tekstura budu u skladu s ostalim artiklima. Osim toga, prema stilu dnevnog boravka, može se dati prednost jednoj od opcija kao što su til, pozadinska i rolo zavjese. U avangardnoj dnevnoj sobi mogu se odabrati teže pozadine od tila i somota. U seoskom ili skandinavskom dnevnom boravku, rolo zavjese ili zebra zavjese mogu biti elegantnije.

Dodaci za moderniji dnevni boravak

Osim glavnih proizvoda za dnevni boravak, tu su i dodaci koji imaju komplementarnu ulogu i smatraju se vrlo važnim. Odabir asesoara predstavlja nezamjenjiv korak za uređenje dnevne sobe. Izuzetno je prijatno birati dodatke, koji se vide kao završni dodir i koji čine prostor kompletnim. Najupečatljiviji komadi među dodacima za dnevni boravak su; stol, biljke za dnevni boravak, nakit, jastuk, zidni sat, okvir i svijeće.

Sve ove dodatke možete kombinirati u skladu sa stilom koji želite, birajući ih u skladu s osnovnim salonskim namještajem. Također, ako želite neobičniju dnevnu sobu, umjesto tepiha ili običnih jastuka možete odabrati baršunaste jastuke. Ovi izbori čine vašu dnevnu sobu modernijom. Svoj dnevni boravak možete učiniti omiljenim mjestom svog doma.

Jedan od proizvoda koji se najčešće koristi za osvježenje dnevne sobe su svakako jastuci. Dekorativni jastuci za sjedenje koji se koriste za pružanje udobnosti tijekom sjedenja nazivaju se jastuci za bacanje. Modeli jastučića koji se u posljednje vrijeme često preferiraju su dekorativni jastuci i spadaju među proizvode koji daju stilski štih ambijentu. Modeli koji se svojim printom, bojama i dizajnom mogu koristiti kao izuzetno impresivni komadi pronaći će svoje mjesto u svakom prostoru od moderno dizajniranih životnih prostora do unikatno uređenih soba.

Dekorativni ili ukrasni jastuci

Ukrasni jastuci se obično postavljaju na sofe ili fotelje kako bi upotpunili njihov izgled. Modeli jastuka koji se nude najčešće dolaze u obliku kvadrata, a mogu biti pravougaoni ili okrugli. Ovi jastučići svojim oblicima, motivima i printom transformiraju prostorije u elegantne i moderne prostore.

Prilikom odabira jastuka za bilo koji prostor treba prvo postaviti nekoliko pitanja. Da li se soba pokušava obojiti jastucima ili se pokušava postići kontrast? Dakle, koji stil dominira: moderan, klasičan ili eklektičan? Konačno, da li je soba mala i tamna ili svijetla i prozračna? Ako se na sva ova pitanja odgovori jasno, vašu prostoriju ćete dekorisati u skladu sa vašim zamislima.

Mekani jastuci daju modernu toplinu sofama, pokazuju udobnost u relativno malim prostorima kao što su dnevne sobe. Pogotovo ako se plišani jastuci biraju u pastelnim bojama, mogu biti idealan izbor za ljude koji izbjegavaju šarenilo boja u prostorijama. Garniture sofa i drugi dekorativni proizvodi koji se preferiraju u istim tonovima mogu se koristiti za stvaranje svijetlog i jednostavnog okruženja.

S druge strane, modeli jastuka sa uzorkom imaju prednost jer stvaraju kontrast ukoliko je sofa jednolične boje. Postavljanje jastuka dinamičnih boja na sofe odabrane u svijetlim bojama stvorit će živost u prostoru. Jedan od bezvremenskih trendova dekoracije u tom pogledu je da se u prostoriji koriste dva različita predmeta u istoj boji ili uzorku. Ako je moguće, boje i uzorci lustera ili zavjesa i jastuka mogu biti isti. U tom smislu, najprikladniji izbor mogu biti dvostrani modeli jastuka, kada vam s vremenom dosadi jedna strana možete koristiti boje i uzorke druge strane.

Za one sa minimalističkim stilom, uzorci i boje nisu bitni. Za fotelju u tamnim bojama inspiraciju možete crpiti samo iz modernih, ali minimalističkih jastuka. Na primjer, ako imate crnu garnituru za sjedenje, možete stvoriti majstorski kontrast s tamnozelenim ili sivim modelima jastuka bez odstupanja od dominantne boje. Ako želite da dodate mirnu toplinu takvom okruženju, jastuci sa šljokicama mogu biti pravi izbor. Ako volite reljefne i pune šare, jastuk od tapiserije je za vas!

Paleta boja prostorije u opštem izgledu je također važna pri izboru jastuka. Harmonija dekorativne slike na zidu i boja jastuka može stvoriti savršenu kompoziciju. Opet, boje tepiha ili zavjese koje prate stil prostora mogu biti usklađene sa jastucima koji se mogu postaviti u uglove prostorije. U tom smislu, štampani modeli jastuka kompatibilnih boja mogu biti odličan izbor.

Modeli koji se preferiraju zbog udobnosti i elegancije u vrtnom namještaju obično se biraju u živim bojama. Ovisno o veličini grupe za sjedenje, daje se prednost 30×30 cm klasičnim presvlakama za jastuke, dok pravokutni modeli dimenzija 43×43 cm pružaju elegantan izgled. Također trebate uzeti u obzir veličinu jastučnice kada birate jastuk. Postoji mnogo modela koji se razlikuju po štampi i šarama. Na primjer, u vikendicama uz more preferiraju se otisci mora, sidra ili jedrilica koji dočaravaju ljeto. S druge strane, u tinejdžerskim sobama više se biraju jastuci sa printom leptira, poljskog cvijeća ili 3D printa koji su privlačni mladima.

Kako održavati dekorativne jastuke?

Iako se radi o dekorativnom proizvodu čišćenje jastuka, koji se često koriste tokom odmora i sjedenja u svakodnevnom životu, vrlo je važno. Prije pranja, tkaninu jastuka treba ispravno procijeniti i u skladu s tim odabrati način čišćenja.

Najviše korišteni modeli u svakodnevnom stilu su dekorativni jastuci. Kod ovakvih modela treba provjeriti da li je presvlaka namijenjena za skidanje i ako jeste treba je prati u veš mašini na temperaturi između 30° i 40° u skladu sa bojama. Modele sa delikatnim printom ne treba sušiti na otvorenom, već pod direktnim sunčevim zracima, a peglati na naličju. U suprotnom može doći do promjene boje. S druge strane, ako jastuk ima navlaku koja se ne skida, treba je prati u mašini za pranje rublja na niskoj temperaturi i sušiti na prozračnom prostoru. Konačno nakon pranja i sušenja jastuk se uzima između ruku i pokretima pljeskanja vraća se u prvobitni oblik.

Modeli jastuka od vune koji se preferiraju u modernijim domovima ističu se svojom elegancijom, ali se teško čiste. Čišćenje vune koja nije pogodna za pranje u mašini za pranje veša može se obaviti i ručno. Kako ne bi oštetili strukturu vune, treba je prati ručno toplom vodom i malom količinom deterdženta. Potrebno je koristiti dosta vode tokom faze ispiranja. Dok se suši, može se sušiti na suncu u prozračnom prostoru.

Pošto neke navlake za jastuke imaju perle, šljokice ili vezove, navlake se mogu pokvariti u mašini, iako se unutrašnji dio može prati u mašini za pranje veša. U takvim trenucima losion za čišćenje priskače u pomoć. Krpa za čišćenje se navlaži vodom dovoljno da losion može prionuti na nju. Nakon toga, jastuci se nježno čiste kako se ne bi oštetili njihovi motivi i vez. Kada se proces brisanja završi, može se ponovo obrisati vlažnom krpom kako ne bi ostali tragovi losiona.

Za jastuke koji nisu dovoljno prljavi da bi se ubacili u mašinu za veš, ali su prašnjavipostoji rješenje tako što ćete uzeti četkicu od usisivača i laganim pokretom otkloniti prašinu – četkicom se nježno uklanja prljavština i prašina sa jastuka.

Ako želite da postignete efekt unikatnog prostora, a da pritom dodate udobnost svojim životnim prostorijama možete pogledati proizvode koje nudi English Home. Osim pristupačnih cijena jastuka, čekaju vas mnogi proizvodi kao što su proizvodi za dekoraciju dnevnih soba, zavjese i stolnjaci koji će odgovarati vašem prostoru.