Prikaz 1–18 od 116 rezultata

Show sidebar
Tepih i tepisi

Kategorija – Tepih i tepisi

Tepih / Tepisi

Volimo tepihe i ćilime zbog njihove sposobnosti da ožive prostoriju, prigušuju buku drugih članova porodice i zato što čine prostor dodatno udobnijim. Bilo da odaberete okrugle, plišane, četvrtaste ili pahuljaste, tepisi su bitan dio svakog prostora. S dobrim razlogom, jer su cjenovno prihvatljivi, jednostavni za postaviti i dolaze u velikom broju boja, tekstura i stilova. Osim toga, mekani su i topli na dodir i predstavljaju dobar blokator zvuka. Uz mnoge vrste tepiha na raspolaganju, donošenje odluke koji tepih odabrati nije uopšte lahko.

Za naše posjetioce smo napravili mali vodič za početak i kupovinu tepiha:

– Obratite pažnju na gustoću tepiha – bliskost niti u tepihu, što je gustina niti veća kvaliteta tepiha postaje bolja.
– Vrsta vlakna – osnovni materijal u tepihu je vlakno koje može biti umjetno (najlon, poliester, polipropilen/olefin, akril) ili prirodno (vuna, sisal).
– Pod tepiha – koji se također naziva i “jastuk” ili “podloga”, a predstavlja podlogu za tepihe kao tanki sloj od pjene, vlakana ili gume ispod tepiha.
– Vrsta poda tepiha – produžuje vijek trajanja tepiha, služi kao izolator i dodaje udobnost.
– Pile – odnosno vidljiva površina tepiha koja se sastoji od vlakana u petljama koje su ili izrezane ili nerezane.

Tepisi mogu biti jednostavan način da promijenite izgled i dojam prostora, ali kupovina jednog je sve samo ne jednostavna. Ako ste službeno u potrazi za novim tepihom, najvjerovatnije razmišljate o stilu, veličini i smještaju, ali odabir materijala tepiha je jednako važna stavka u tom procesu. Tepisi dolaze u mnogo različitih vlakana, od kojih svako ima svoje prednosti i nedostatke. Bilo da razmišljate o izdržljivosti, njezi ili samo o cjelokupnom izgledu, isplati se upoznati sa svim različitim vrstama tepiha i kako oni mogu poboljšati vaše prostorije.

Struktura tepiha, prostirke i ćilima

Postoje dvije vrste konstrukcije tepiha koje su definirane načinom na koji su vlakna tepiha pričvršćena na njihovu podlogu. Gomila petlje znači da su vlakna savijena u male petlje. To je vrlo izdržljiv tepih koji je otporan na mrlje, ali ima nizak profil i ograničenu amortizaciju. Materijal od kojeg je napravljen tepih određuje i njegovu izdržljivost i mekoću, što ga čini ključnim elementom koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog tepiha. Najbolji materijal za vaš tepih zavisi od toga gdje želite da ga postavite.

Od jarkih boja do geometrijskih uzoraka, naši mekani pamučni tepisi su tkani sa ljubavlju i pažnjom. Prilikom pranja potražite uputstvo na etiketi na manjim prostirkama kako biste ih mogli održavati čistim bez većih napora. Za pranje tepiha većih dimenzija, odlučite se za mašine za pranje industrijske veličine ili hemijsko čišćenje za oštar finiš. Izbjegavajte neželjeno izbljeđivanje tako što ćete postaviti pamučni tepih u zasjenjena područja kuće, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost. Upotrijebite podlogu ispod tepiha kako biste zaštitili pod, ali i samu prostirku od kidanja.

Naši tepisi od sintetičkih vlakana predstavljaju vrijednost u novoj generaciji umjetnih materijala. Oponašajući izgled tepiha od prirodnih vlakana i vune, ovi tepisi prirodno su otporni na mrlje i habanje. S obzirom na to da je sintetika izuzetno izdržljiva, postojana i idealna za područja sa velikim prometom, ali i da ima nisku cijenu, u mogućnosti ste često obnavljati sobe novom sezonskom bojom i teksturom, tačnije novim tepisima. Također nudimo kolekciju polipropilenskih tepiha za unutrašnje i spoljašnje prostore. Mašinski izrađeni za čvrsto tkanje ove tepisi daju sofisticiran izgled vašem prostoru. Oni također čine pametan izbor za kuhinju, hodnik ili vešeraj.

Kako održavati kućne tepihe, prostirke i ćilime?

Prije nego što odaberete tepih, razmotrite način kako čistiti taj tepih? Prije svega je potrebno redovno usisavanje i povremeno dubinsko čišćenje. Odaberite stil otporan na mrlje i prljavštinu kako biste pojednostavili čišćenje. Odaberite tepih koji je prikladan prostoriji, pa tako posebno birajte tepih za spavaću sobu, tepih za dnevnu sobu i porodične sobe, ali i tepihe za igraonice i trpezarije. Tepih prilagođen za kućne ljubimce ćete odabrati tako što ćete birati stil tepiha koji je izdržljiv i tretiran mrljama, koji neće hvatati kandže i prikrivati dlaku kućnih ljubimaca. Jedna prednost tepiha u prostoru jeste da mogu uhvatiti alergene kako bi spriječili njihovo kruženje u zraku.

Izaberite pravilno podlogu tepiha, prostirke i ćilima

Odgovarajuća podloga je od vitalnog značaja za produženje vijeka trajanja tepiha, dodavanje jastuka, održavanje tišine u vašem domu i održavanje tepiha novijim. Postoje tri osnovne vrste: pjena, guma i vlakna. Provjerite sa svojim proizvođačem koja podloga je najbolja za vaš tepih. Unoseći dašak svježeg zraka u prostoriju, pamučni tepisi pružaju prostoriji elegantan dekor bez narušavanja budžeta. Bilo da se nalazi pored ulaza, ispred sudopera, na podu kupatila ili u dnevnoj sobi, tepih pruža domu obilje korisnih mogućnosti.

Izbor veličine tepiha u skladu sa prostorijom

Nakon što ste dobili ideju o svojoj investiciji, trebali biste razmotriti veličinu tepiha. Samo zato što vaš otvoreni prostor ima dimenzije 8 puta 10, ne znači da vam je potreban veliki tepih da ispunite prostoriju. Opšte pravilo je da će veliki tepih u manjoj prostoriji učiniti da se soba osjeća još manjom. Bolje je koristiti prostirku srednje veličine i pustiti prostirku i prostoriju da pravilno dišu, nego ispuniti svaki centimetar prostora prostirkom.

Možda se pitate ide li tepih u područje sa velikim prometom ljudi ili će se koristiti u osamljenijem dijelu vašeg doma? Gdje ide može značiti razliku između kupovine ultra-izdržljivog ili nečeg delikatnijeg. Ako imate kućne ljubimce ili mališane koji su skloni praviti nerede, lakoća njege i ukupna izdržljivost mogu biti glavni prioritet pri odabiru tepiha. Dimenzije i podjele unutar tepiha u English Home-u su : prostirke i staze, tepisi 120×180 cm, tepisi 160×230 cm, tepisi 200×300 cm, okrugli tepisi i otirači za vrata.

Odaberite uzorak tepiha, prostirke i ćilima koji upotpunjuje vašu estetiku

Vaš dom vjerovatno ima svoju estetiku. Možda svaka prostoriju u domu ili radnom prostoru ima zaseban motiv i zasebnu estetiku. Ako ste već upoznati sa svojim stilom dizajna i estetskim preferencama, odabir tepiha ne bi vam trebao predstavljati nikakav problem. Ako niste sigurni kakva je estetika vašeg doma, odvojite malo vremena da procijenite namještaj i uzorke u vašem domu. Obično ćete otkriti da postoji zajednička tema, boja ili uzorak u cijeloj kući za koju smatrate da je estetski ugodan. Još jedna stvar koja može pomoći je da potražite stilove kućnog uređenja na internetu i vidite koji vam najviše odgovara. Razlika u unutrašnjoj estetici može u potpunosti promijeniti vrstu prostirke koju biste trebali tražiti, tako da ako ste u mogućnosti da odredite svoj stil, također ćete moći suziti svoju pretragu.

Način na koji želite da vaša soba izgleda veliki je dio krajnjeg dizajna i izgleda prostorije, a to bi trebao biti odlučujući faktor za vaš izbor tepiha. Drveni pod izgleda sjajno s tepihom jer može naglasiti centralnu tačku u prostoru. Bilo da odaberete plemenski, geometrijski ili tradicionalni dizajn, tepih može pružiti dodatni hrabar element u procesu ukrašavanja prostorije. U English Home trgovini sa zadovoljstvom nudimo širok spektar prostirki, tepiha kao i ćilima koji su prekrasni i prilagođeni raličitim namjenama i različitim prostorijama bilo da se radi o vašem domu ili radnom prostoru.