Prikaži sve 15 rezultate

Show sidebar
Stolne lampe

Kategorija – Stolne lampe

Stolne lampe

Stolna lampa je zaista jedinstven dodatak u vašem prostoru. Stolne lampe, koje su se u prošlosti uglavnom koristile u spavaćim sobama, jedan su od najljepših rasvjetnih predmeta koji se preferiraju u uređenju doma. Budući da emituje svjetlost koja ne umara oči, koristi se u dnevnom boravku, na terasi, pa čak i ljeti uz vrtni namještaj. Klasični modeli lampi su cilindrični i uglavnom su svijetlih boja. Međutim, nedavno su svojim zanimljivim dizajnom i printovima dale vrlo savremen izgled životnim prostorima. Modeli koji se mogu koristiti i za kućnu i za kancelarijsku dekoraciju podižu cjelokupni dizajn za jedan nivo više kada se kombinuju s pravim komadima.

Kakva bi trebala biti tkanina za stolnu lampu?

Budući da se stolna lampa, koja je jedna od opcija dekorativnog pribora, uglavnom koristi kao rasvjetni uređaj, trebao bi imati strukturu tkanine na koju manje utiče toplina koju emituje sijalica iznutra. Najčešće korištene tkanine za lampe u modelima dostupnim na tržištu su:

•  3D tkana tkanina: Mrežasta tkanina, koja je posebno tkana sa svojom 3D strukturom, koristi se u gornjem dijelu lampe. Ova tkanina, koja je vrlo fleksibilna i laka za oblikovanje, ima homogenu propusnost svjetlosti.

•  Tkanina od pređe od jute: To je tkana tkanina napravljena od 100% prirodnog prediva od jute. Poznata i kao visokokvalitetna tkanina za lampe. Debljina joj je 1 mm i ima homogenu transmisiju svjetlosti.

•  „Woven fabric“: Gusta tkana tkanina ima dekorativnu karakteristiku. Sa svojom fleksibilnom strukturom, može se oblikovati i nudi lako prianjanje. Ova tkanina sa homogenom propusnošću svetlosti ima debljinu od 1,2 mm.

•  Pergament : U moderno dizajniranim modelima lampi vidi se da se pergamentni detalji koriste zajedno sa tkaninom. Formira se u vrlo tankom obliku i ima visoku propusnost svjetlosti.

•  Svilena tkanina: Svilena tkanina se uglavnom koristi za tkaninu za gornji dio, koja se koristi na razmetljivim i relativno skupim lampama. Nudi homogenu transmisiju svjetlosti.

Upotreba stolnih lampi

Teško je odoljeti šarmu lampi, koje su jedan od najpopularnijih proizvoda među dekorativnim proizvodima. Impresionira ljude na prvi pogled kako svojom energijom tako i različitim dizajnom. Dok modeli klasičnog oblika nude nostalgičnu strukturu, egzotične varijante se često koriste u modernijim životnim prostorima.

Modeli lampi za dnevnu sobu dodaju bogatstvo i snagu okruženju jer imaju mnogo ugodniji i ljepši dizajn. Možete stvoriti čak i pozorišnu atmosferu u svojoj dnevnoj sobi sa modelom koji će fascinirati i vas i vaše goste.

Upotreba lampi idealna je za spavaću sobu. Modeli koji ne naprežu oči stvarajući relativno mračno okruženje također osiguravaju da kvalitet sna nije ugrožen. Postoje i modeli manjeg oblika mogu se koristiti na noćnom ormariću ili ogledalu za šminkanje. Šare i boje na gornjem dijelu, zajedno sa cjelokupnom harmonijom boja u prostoriji, stvaraju visoko estetski izgled. Dok za često korištene modele možete odabrati krem ili bijelu boju, ako želite samo ukrasni predmet, možete odabrati atraktivan keramički model lampe inspiriran energijom crne, crvene, tamnoplave ili sive boje.

Mogu se napraviti različiti izbori za modele koji se često koriste u kancelarijskom okruženju, u skladu sa različitim karakteristikama prostora. Visoki model koji se može koristiti na radnom stolu može se preferirati u kancelarijama gdje se prati moderna dekoracija. S druge strane, vidi se da su one manje postavljene na stočić između fotelja za goste. S vremenom su vlasnicima kancelarija ponuđeni jednostavni i izdržljivi modeli pogodni za dizajn takvih prostora.

Visoke gvozdene lampe u obliku slova C koje vise preko fotelje, dizajnirani za ljude koji traže drugačiji izgled u svojim radnim sobama, klimavi su modeli. Iako ne umara oči prigušenim svjetlom koje emituje tokom čitanja ili pisanja, nudi i krajnje naivan dodir životnom prostoru. Ako se želi povećati količina osvjetljenja u okruženju, ogledalo proporcionalno svjetlu lampe može se okačiti u suprotnom smjeru. Tako se može postići mnogo elegantniji raspored. Slično tome, visoki modeli se mogu koristiti u rasvjeti vrta i terasa za stvaranje romantične atmosfere.

Među trendovima uređenja vidi se da se u dječjim sobama koriste i slađi i ugodniji modeli zaljubljenika u lampe. Šareni modeli, uglavnom ukrašeni likovima iz crtanih filmova, sa plišanim medvjedićima ili leptirićima pričvršćenim na dijelove lampe, svojim različitim izgledima stvaraju izuzetne figure u sobi mališana.

Cvjetni motivi, jedan od omiljenih uzoraka novijeg doba, koriste se u modelima koji se nalaze u širokim ulazima i hodnicima. Cvjetni uzorci, koji više podsjećaju na proljetne i ljetne mjesece, stvaraju živu sliku na predmetima na kojima se koriste. Ovi modeli, u kombinaciji sa elegantnim pozlaćenim ogledalom u bojama koje su skladne, čine veoma blistavu i elegantnu sliku prostora.

Čišćenje stolne lampe

Stolne lampe spadaju u delikatne predmete koje treba pažljivo očistiti. „Kapa“ ili gornji dio lampe se čisti različitim metodama u zavisnosti od materijala. Za čišćenje lampe od tkanine dovoljni su bijeli sapun i čista krpa. Dok se prašina nakupljena na strukturi kape nježno uklanja, sve mrlje treba obrisati bez pritiskanja. Zatim se može staviti na mjesto sa protokom vazduha da se osuši. Dovoljna je suha krpa od mikrovlakana da poprašite modele sa plastičnim kapama. Za mrlje se pomiješa nekoliko kapi sapuna i vode, a čista krpa se navlaži i obriše. Modeli koji se najteže čiste su papirni, pergamentni ili zalijepljeni modeli. Gornji dio ovakvih modela lampi ne bi trebali biti prenavlaženi. Najbolja metoda u tom pogledu može biti korištenje pjene. U dubokoj posudi umutite pola čaše tople vode i nekoliko kapi tekućine za pranje suđa. Uz pomoć čiste spužve, prašina i mrlje se mogu ukloniti zahvaljujući pjeni. Međutim, treba paziti da se područje vezivanja ne pokvasi tokom ovog procesa i treba izbjegavati jake pokrete trljanja.

Stolne lampe u English Home

Ako ste jedni od onih koji vole fascinantan izgled različitih stolnih lampi u dekoraciji, možete pogledati modele modernog stila dostupne u English Home-u. Osim povoljnih cijena, možete napraviti i elegantnu kombinaciju sa drugim proizvodima za dekorativnu rasvjetu kao što su svijećnjaci i ukrasni lampioni.