Prikaz 1–18 od 61 rezultata

Show sidebar

Plain set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Grandiflora set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Novella Premium set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Micell set jastučnica 50×70 cm

17,40 KM

Easy Iron set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Plain set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Ditsy set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Bloomy Dots set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Pure Stripe set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Graph Check set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Waffle set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Easy Iron set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Dynamic Square set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Soft Cotton set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Cosmos Garden Soft set jastučnica 50×70 cm

13,95 KM

Ruffled set jastučnica 50×70 cm

20,95 KM

Ruffled set jastučnica 50×70 cm

20,95 KM

Ruffled set jastučnica 50×70 cm

20,95 KM
Jastučnice

Kategorija – Jastučnice

Jastučnice

Navlake za jastuke ili jastučnice proizvodi su koji se koriste kako bi se osigurala čistoća i udobnost tokom spavanja, ali kako bi se popravio izgled jastuka u spavaćim sobama i foteljama. Jastučnice je mogući naći u različitim veličina, koje su predviđene kako za krevetne jastuke, tako i za ortopedske jastuke, ali i ukrasne jastuke. Krajevi jastučnica mogu imati patentne zatvarače, kopče ili gumbe, a kod nekih modela jastuk se može potpuno prekriti šivanjem preklopa jastučnice prema unutra.

Vrste jastučnica

Jastučnice se mogu definirati kao navlake koje pokrivaju jastuke. Općenito se dijele na dvije vrste, ukrasne navlake i navlake koje se koriste uz jorgane.

Ukrasne jastučnice mogu se koristiti na krevetima, foteljama i općenito ukrasnim jastucima, sve one garantiraju udobnost za korisnike. Ovakve navlake mogu krasiti satenske tkanine, poznate po svojoj skliskosti, nježnoj svili, perlama i vezovima. Dekorativni modeli specijalno su dizajnirani za spavaču sobu, kompatibilni su i sa prekrivačima, a moguće je pronaći različite modele za spavaću sobu, kao što su oni s uzorcima ili jednsotavni.

Kada je riječ o jastučnicama koje se koriste za spavanje, one su uglavnom izrađene od pamučne tkanine, a na njih se ne postavljaju dugmad, patentni zatvarači ili dodaci koji bi mogli uzrokovati nelagodu tokom spavanja.

Zahvaljujući tiskanim uzorcima jastučnice daju poseban dojam elegancije, a moguće ih je kupiti kao dio kompleta sa jorganima ili kao pojedinačne jastučnice u odgovarajućim bojama. Obično su dostupne u pakiranju od dvije jastučnice, a osim standardnih modela, tu su i proizvodi namijenjeni dječijim sobama i krevetićima, koji su manje veličine i slatkog dizajna.

Jastučnice u različitim setovima

Kada je riječ o setovima, u našoj ponudi jastučnice je moguće pronaći u setovima jastuka, u kojim obično dolaze po dva jastuka. U tom slučaju moguće ih je kobinirati sa različitim setovima jorgana, a uz njih možete birati dvije identične navlake ili različite navlake, sa odgovarajućim uzorcima i bojama.

To i jeste jedna od najvažnijih karakteristika jastučnica, budući da je prilikom njihovog usklađivanja sa ostalim dijelovima posteljine važno voditi računa o bojama, uzorcima, ali i vrstama tkanine. Naprimjer, nije ispravno koristiti pamučne jastučnice za satenski jorgan ili obrnuto.

U English Home kategoriji spavaća soba možete pronaći proizvode i iz kategorija : plahte za krevet, prekrivači, višenjamjenski prekrivači, jastučnice, kompleti posteljina, jastuci, jorgani, deke, ljetne deke i deke za bebe.

Koja je funkcija jastučnice?

•  Sprečava prljanje jastuka

•  Dodaju dodatnu eleganciju i boje uređenju spavaće sobe

•  Zahvaljujući jastučnicama moguće je spavati s osjećajem čistoće jastučnice, bez izravnog kontakta s jastukom, čime je upotpunjena udobnost spavanja

•  Dekorativne jastučnice za različite vrste jastuka divno će ukrasiti vaše prekrivače, fotelje i krevete.

Kako pravilno odabrati jastučnice?

Prilikom odabira modela jastučnice, pažnju treba obratiti na vrstu tkanine, te prednost treba dati pamučnim tkaninama koje osiguravaju prizračnost. Također, kada odabirate jastučnice koje je potrebno češće prati, obratite pažnju na to da su otpornije na pranje i da njihova boja neće izblijediti. Dodatno važna značajka jeste da su napravljene od tkanina koje ne uzrokuju da se znojite ljeti i koje ne upijaju vaš znoj.

Obratite pažnju i na dekoracije, te da se uklapaju sa vašim jorganima i navlakama.

Tkanine od kojih su napravljene jastučnice moraju biti mekane i ne smiju uzrokovati alergije. Za udobnost spavanja trebali biste birati jastučnice prema svojim navikama, pa tako naprimjer ako koristite ortopedske jastuke, trebali biste odabrati navlake koje su kompatibilne s tim jastucima.

Veličine jastučnica su obično standardne, pa prilikom kupovine obratite pažnju na dimenzije vašeg jastuka, a ukoliko želite kupiti jastučnice za jastuke manjih i posebnih veličina, poput onih jastuka za bebe, razmislite o dimenzijama.

Šta treba uzeti u obzir pri korištenju navlaka za jastuke?

•  Unutar samih jastučnica svakako treba staviti dodatne navlake za jastuke ili ih pokriti navlakama, budući da je donje rublje napravljeno od mješavine poliestera i pamuka i dolazi u kontakt s jastučnicom;

•  Kada koristite jastučnice, pazite da ih često mijenjate;

•  Ne biste trebali spavati našminkani, jer šminka i proizvodi za njegu kože mogu ostaviti mrlje na jastučnicama;

•  Pripazite da jastučnice pružaju udobnost, jer ukoliko recimo uzrokuju dodatno znojenje, može doći do rasta bakterija na koži, stoga vodite računa da je jastučnica udobna;

•  Jastučnice treba koristiti pojedinačno, pa ne zaboravite da je promijenite kada će neko drugi koristiti vaš jastuk.

Kako pravilno očistiti jastučnice?

Prilikom čišćenja jastučnica važno je obratiti pažnju na vrstu tkanine. S obzirom na idealnu temperaturu pranja za određenu tkaninu, perite je na odgovarajućoj temperaturi, ručno ili u perilici. Možete odabrati različite deterdžente za rublje prema boji i uzorku tkanine, a preporučuje se da ih perete na najmanje 60 stepeni, s obzirom na to da se za jastučnice koriste pamučne ili lanene tkanine. Ali ipak, obratite pažnju jer mogu biti napravljene i od osjetljivih tkanina, poput satena i svile.

Nakon pranja, jastučnice možete objesiti ili sušiti u sušilici, a možete ih ponovno koristiti nakon što se uvjerite da su dobro osušene.

Iz higijenskih razloga dobro bi bilo da ih ispeglate, a tokom glačanja obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su napravljene jastučnice, te ukoliko je riječ o osjetljivim tkaninama, između pegle i jastučnice stavite neku tanku tkaninu.

S vremenom se na jastučnicama mogu pojaviti mrlje od šminke ili žutilo. Ako se takve mrlje ne skinu standardnim pranjem, sredstvo za uklanjanje mrlja možete pretvoriti u pastu i nanijeti ga kao pretpranje na tkaninu. Ako je potrebno, pastu možete lagano utrljati i dodirnuti duboko u tkaninu. Prilikom čišćenja tkanina trebate se suzdržati od korištenja proizvoda za izbjeljivanje u boji. Čak i ako je tkanina bijela, izbjeljivač može zamrljati ili uzrokovati žutilo na jastučnici.

Koliko često treba mijenjati jastučnice?

Čak i ako ne koristite često jastučnice, prašian u prostorijama se lijepi za njih, stoga bi trebalo da jastučnice mijenjate barem dva puta sedmično nakon postavljanja. Trebali biste, uz to, svaki dan nekoliko puta protresti jastuke, kako biste osigurali da se prašina ne zadržava na njima.

Ukoliko je riječ o ukrasnim jastucima, vrijeme zamjene može biti nešto duže, ali ukoliko i oni dolaze u kontakt s lice možete ih prati jednom mjesečno, a ne zaboravite da uz jastučnice promijenite i plahte i jorgane.

Cijene jastučnica mogu varirati ovisno o uzorku, veličini, dizajnu proizvoda i dodacima na njima. Prilikom odabira jastučnice treba obratiti pozornost na materijal tkanine, njezina estetska svojstva i detalje dizajna. Pazite da garniture jastuka, jorgane i plahte birate tako da budu međusobno usklađeni, a pripazite na pronalaženje kompatibilnih modela u ostalim tekstilnim proizvodima kao što su zavjese i tepisi kako biste postigli moderan izgled u svojoj spavaćoj sobi. Jastučnice možete pronaći u bilo kojem stilu, boji i uzorku iz široke kolekcije kućnog tekstila English Home-a i možete napraviti najbolji izbor za svoju spavaću sobu.

Jastučnice u English Home

Možete naručiti jastučnice i jorgane koji će vam ponuditi udobnost i estetiku. Izaberite vama najljepšu jastučnicu i preuzmite je u vama najbližoj trgovini English Home ili na kućnom pragu kupovinom na English Home web shopu.