Prikaži sve 4 rezultate

Show sidebar
Jastuci i jorgani za bebe i djecu

Kategorija – Jastuci i jorgani za bebe i djecu

Jastuci i jorgani za bebe i djecu

Svaki roditelj želi svojoj bebi pružiti što ugodniji san. Tekstilni proizvodi za spavanje kao što su jorgani, jastuci i posteljina dizajnirani za bebe podržavaju zdravo spavanje vaše bebe. Pružaju udobnost neophodnu za neprekidan noćni san.

Kada beba treba da koristi jastuk?

Ovisno o fizičkom razvoju beba, dodaci za spavanje kao što su jastuci za bebe mogu se razlikovati. U normalnim okolnostima, jastuci se ne preporučuju za bebe dok im ramena ne postanu šira od glave (od 18 do 24 mjeseca). S tim u vezi, odgovor na pitanje da li novorođenče treba da koristi jastuk za bebu, biće „ne“ u pogledu zdravlja sna. Obično bebe, tokom spavanja, imaju problema da same promijene položaje, stoga se mogu suočiti s rizikom od gušenja. S druge strane, u nekim slučajevima može biti potrebno koristiti jastuk kako bi se izbjegli ovakvi ili slični rizici. Odabir jastuka i rutina korištenja općenito je odluka koju treba donijeti s obzirom na razvoj i potrebe vaše bebe. Kada vaša beba napuni godinu i po, neki uobičajeni znakovi da je spremna za korištenje jastuka uključuju:

•  Ako je vaša beba počela motati deke ili stavljati svoje mekane igračke pod glavu.

•  Ako je nemirna noću jer joj je neprijatan položaj za spavanje,

•  Ako je počela da polaže glavu na jastuke na vašem krevetu ili sofi,

•  Ako tokom spavanja traži „podršku“ za glavu ili vrat,

•  Ako vi smatrate i vjerujete da je vaša beba spremna za korištenje jastuka, možete joj kupiti prvi jastuk.

Modeli jastuka za bebe

Bebe nemaju istu mišićnu snagu kao odrasli u pogledu svojih fizičkih karakteristika. Iz tog razloga, odabir pravog jastuka pomaže im da se opuste smanjujući teret na vratu i ramenima. Obrazac spavanja svakog djeteta je drugačiji, a boravak u jednom položaju može uzrokovati probleme u razvoju i rastu lobanje. Čest je problem kod beba koje ostaju u istom položaju u krevetiću da razviju ravnu glavu. Poznato i kao sindrom ravne glave, ovo stanje može otežati kretanje glave za 180 stepeni kada ležite na ravnoj površini kao što je krevet. Bez pravog jastuka, teškoće vaše bebe da pomeraju glavu s jedne na drugu stranu mogu uzrokovati probleme s disanjem tokom noći. Prilikom odabira jastuka za bebu, položaj za spavanje će uticati na navike spavanja vašeg djeteta. Većina roditelja zna koji je omiljeni položaj za spavanje njihovog djeteta. Da biste ovo razumjeli, često je dovoljno obratiti pažnju na položaj djeteta za spavanje nekoliko noći. Djeci koja spavaju na leđima često je potreban tanak jastuk noću. Zbog prirode položaja za spavanje, odabir pogrešnog jastuka može uzrokovati da se glava previše okreće u jednom smjeru. Obično se ne preporučuje da djeca koja spavaju na trbuhu koriste jastuke jer se spavanje u tom položaju smatra opasnim za njihov respiratorni trakt. Djeca obično imaju uska ramena, pa kada spavaju na boku, između glave i ramena ima puno prostora. Jastuk koji dobro podiže područje glave može pomoći kičmi da zadrži ispravan položaj dok spava. Upotreba jastuka je najkorisnija u ovom položaju za spavanje.

Veličina jastuka za bebe

Veličina je veoma važna kod jastuka za bebe. Zbog razlike u raspodjeli težine i snazi mišića, preveliki jastuk može uzrokovati opterećenje bebinog vrata i ramena. Iz tog razloga, ne biste trebali kupiti jastuk u veličini za odrasle, za svoje dijete. Što se tiče materijala, u jastucima za bebe koriste se punjenja slična jastucima za odrasle. S druge strane, budući da je struktura kože beba osjetljivija, čak i prirodni materijali mogu izazvati alergijske reakcije. Na primjer, vuna je mekan materijal koji se često koristi kao punjenje jastuka. Jastuci od vune, koji se uglavnom koriste u zimskim mjesecima, idealni su zbog činjenice da proizvode mnogo topline. S druge strane, alergija na vunu je uobičajeno stanje kod mnogih beba. Iz tog razloga, možda ćete morati uzeti u obzir ovu situaciju kada koristite vuneni jastuk. Pamuk je mekši materijal za punjenje od vune. Pomaže u sprječavanju znojenja tokom noćnog sna jer zadržava manje toplote u poređenju sa vunom. Ako tražite jastuk za bebe koji će spriječiti znojenje, pamučni jastuci i jastučnice su najbolji izbor. Mogu se koristiti i ljeti i zimi.

Prednosti korištenja jastuka za bebe

Bebe mnogo spavaju u prvim godinama života radi zdravog razvoja. Ako vaše dijete ima problema sa spavanjem ili razvojem u vezi sa spavanjem, pronalaženje pravog jastuka može biti odgovor na vaše probleme.

•  Odabir kvalitetnog jastuka koji odgovara potrebama vaše bebe, osim kvalitetnog položaja za spavanje, pomaže u balansiranju tjelesne temperature.

•  Jastuk odgovarajuće veličine pomoći će vašoj bebi da se opusti i mirno spava cijelu noć.

•  Vrste ortopedskih jastuka za bebe pomažu kičmi da bude u pravom položaju. Poboljšavaju cjelokupno i kasnije držanje.

•  Kvalitetan i dobro dizajniran jastuk za bebe opušta i daje energiju. Pomaže vašoj bebi da se dobro naspava na kraju stresnog ili iscrpljujućeg dana.

Uzmite u obzir ovo kada kupujete jastuke za bebe

•  Uzmite u obzir alergijska stanja vaše bebe i odaberite hipoalergene jastuke bez obzira na tip kože.

•  Pazite da jastuk nije pretvrd ili premekan.

•  Za higijensku upotrebu, pobrinite se da se jastuk može prati u mašini za pranje veša.

•  Kupite mekanu jastučnicu od 100% pamuka kako koža vaše bebe ne bi bila iritirana.

•  Jastuci se obično mogu koristiti do dvije godine ako se pravilno održavaju.

•  Kako biste jastuk prilagodili potrebama vaše bebe, možete pažljivo odvojiti šav na bočnoj strani jastuka i ukloniti materijal za punjenje iz jastuka dok se ne postigne željena debljina.

Uz jastuke za bebe napravljene od najprirodnijih materijala, možete osigurati da vaša beba ima nesmetan san tokom cijele noći. Možete stvoriti zdravo okruženje za spavanje za svoju bebu pomoću dodataka za dječju sobu i tekstilnih proizvoda kao što su set posteljina za bebe, deke za bebe, jastučnice za bebe, jorgani za bebe i muslin tkanina. Možete podržati zdrav razvoj vaše bebe s najboljim proizvodima za spavanje koji vam nudi English Home.