Prikaži sve 5 rezultate

Show sidebar
Zidni satovi

Kategorija – Zidni satovi

Zidni satovi

Zidni satovi su vjerovatno najprisutniji predmeti. Gotovo svaki dom ima barem jedan ili dva sata okačena na zidovima, kao i kancelarije i bezbroj drugih javnih prostora. Satovi nam pomažu da upravljamo obavezama tokom našeg dana i držimo se rasporeda po određenom vremenu, pa nije ni čudo što su toliko bitni.

Tipovi i stilovi zidnih satova

Što se tiče historije satova, sunčevi, vodeni i pješčani satovi bili su prvi pokušaji stvaranja korisnih mjerača vremena. Iako su ovi stari satovi ljudima davali aproksimaciju vremena, nisu bili baš precizni ili pouzdani. Iako prvi pokušaji nisu bili toliko korisni, vrijeme je ključna komponenta života, pa se potraga za najefikasnijim satom nastavila. Kada su ljudi došli do izuma sata koji je najsličniji današnjem, više su se počeli fokusirati na dizajn zidnih satova. Ustvari, posjedovanje zidnog sata bio je način isticanja klase i prestiža. Iako se mehanizam zidnog sata nije bitno mijenjao, dizajni su se vremenom poboljšavali i prilagođavali raznim stilovima. U nekom trenutku smo došli do kvarcnog sata, koji bi se mogao nazvati najpopularnijim satom svih vremena. Kvarc je učinio zidne satove prilično pristupačnima i sve češćim u kućama i javnim prostorima. Zaista, upravo je kvarcni sat učinio zidni sat tako sveprisutnim.

Funkcionalnost i dekorativnost zidih satova

Satovi su funkcionalni, ali i dekorativni elementi koji ukrašavaju zidove vaše prostorije. Zidni satovi se prave u gotovo svakom stilu – tradicionalnom, retro, industrijskom, kičastom, savremenom i eklektičnom. Danas postoji i mnogo različitih tipova satova koji nam daju izbor u vezi sa načinom na koji želimo da ih prikazujemo i koristimo. S obzirom na to da se radi o satovima koje je potrebno okačiti na zid, jako je bitno da povedete računa o tome kako ćete ih postaviti i koliko će kvalitetno oni biti pričvršćeni za zid, naročito ako je riječ o poziciji gdje ćete u prolazu, slučajno, pomjeriti ili oboriti sat.

Danas, zidne satove možemo pronaći u gotovo svakom obliku, dizajnu i boji. English Home je pripremio široku ponudu gdje ćete pronaći zidni sat koji će biti lijep i funkcionalan ukras svih prostorija u kojim ga postavite.